Fastelavnsboller uden raffineret sukker

Fastelavnsboller med fuldkorn, uden raffineret sukker, og uden mælk og æg. Disse lækre fastelavnsboller er rigtig luksus boller, perfekte til både børn og voksne. Server dem omkring fastelavn, eller året rundt. Opskriften på bollerne kan fint bruges uden fyld, som eksempelvis fødselsdagsboller. 

Dette opslag indeholder affiliate links til Helsehelse.dk

“Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade”.

fastelavnsboller1

Opskrift til ca. 12 fastelavnsboller

Dejen:

25 gram gær

1 knivspids salt

2 dl lunkent mandelmælk*

1 moden banan

1 dl rapsolie

1,5 dl neutral sojayoghurt**

100 gram kokossukker eller rørsukker

1 dl agavesirup

1 tsk. vaniljepulver el. 1 vaniljestang

1 tsk. kardemomme

200 gram fuldkornsspeltmel

ca. 300 gram hvedemel

1 spsk. rapsolie til at smøre skålen

*Eller anden plantemælk, eksempelvis havre-, soja-, ris- eller hampemælk.

**Jeg foretrækker en økologisk sukkerfri variant, der kan købes hos de fleste helsebutikker. kan alternativt erstattes med mere mandelmælk. 

Gær røres ud med salt og lunkent mandelmælk i en stor skål, brug gerne en røremaskine, hvis du har en. Mos en banan og rør den med, sammen med rapsolie og sojayoghurt, kokossukker, sirup, kardemomme og vanilje.

Fuldkornsspeltmel tilsættes lidt efter lidt, og til sidst hvedemel indtil dejen er mættet og kan æltes. Har du en røremaskine, kan du med fordel lade den ælte dejen i 5-10 minutter. Bruger du hænderne, så vent med at ælte dejen til du har vendt den i olie som beskrevet nedenfor.

Smør en stor skål med en smule rapsolie og vend dejen rundt i olien. Ælt nu dejen godt igennem med hænderne. Dæk skålen til med et rent viskestykke, og lad den den hæve en times tid ved stuetemperatur. Imens dejen hæver kan du begynde at lave remonce og kagecreme, så det er klar til senere, se opskrifter længere nede.

Når dejen har hævet deles den op i 12 lige store stykker, vej eventuelt dejen af så de bliver lige store. Tryk bollerne flade og tryk den ud ligesom en pizzabund. Læg en stor 1 tsk. remonce samt en stor 1 tsk. kagecreme på midten, fold herefter dejen sammen ind mod midten (som vist i billederne nedenfor), så den har form som en bolle. Luk dejen helt tæt. Læg fastelavnsbollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket 30 minutter.

Bag fastelavnsbollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i ca. 15 minutter. Til de er gyldenbrune.

Lad dem køle helt af og pynt med med sukkerfri chokolade glassur eller smeltet mørk chokolade. Drys evt. med frysetørrede bær eller hakkede nødder.

Fastelavnsbollerne er aller bedst at spise sammen dag, eller dagen efter. Undgå at opbevare dem i køleskabet, da bollerne hurtigere bliver tørre. De kan fint stå ude ved stuetemperatur et par dage, uden at tage skade, så længe du opbevarer dem i en lufttæt beholder.

God fornøjelse!

Opskrifter på remonce, kagecreme og sukkerfri glassur finder du længere nede på siden.

fastelavnsboller3 fastelavnsboller5 fastelavnsboller4

Remonce:

150 gram sukkerfri marcipan

100 gram sukkerfri æblemos

Blend marcipan og æblemos sammen i en minihakker eller en foodprocessor.

Kagecreme:

2 dl mandelmælk

2 spsk. kokossukker

2 tsk. vaniljepulver eller 1 vaniljestang

1 spsk. majsstivelse

evt. 1 tsk. guargummi*

*Kan købes i helsebutikker

Varm mandelmælk op i en gryde og tilsæt kokossukker, vanilje, majsstivelse og evt. guargummi. Giv det er hurtigt opkog imens du pisker med et piskeris i et par minutter.

Stil cremen til afkøling i køleskabet. Når den er kølet helt er og har sat sig, er den klar til brug.

Sukkerfri glassur:

3 spsk. usødet kakaopulver

1 tsk. kokosolie

en smule vand

Kakaopulver blandes op med kokosolie og vand, indtil konsistensen er tilpas og uden klumper.

fastelavnsboller2

Kommenter

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s