Veganske Hveder (uden mælk og æg)

Lækre lune hveder helt uden mælk og æg, men mindst ligeså lækre. Perfekte til på fredag, til storebededagsaften (eller resten af året). Oprindeligt spiste man hveder, fordi bagerne ikke måtte arbejde på storebededag, derfor købte man dem om torsdagen og ristede dem fredag. Bager du dem selv helt friske, er det slet ikke nødvendigt at riste dem, men begge dele smager skønt.

hveder

Opskrift til 16 hveder

50 gram gær

1/2 tsk. salt

1 spsk. rørsukker

2 dl lun nøddemælk*

1 dl rapsolie

1-2 tsk. kardemomme

2 dl sojayoghurt** eller yderligere 2 dl nøddemælk

ca. 600 gram hvedemel

2 spsk. rapsolie til smørelse

Evt. lidt loppefrøskaller, en knivspids gurkemeje og vand til pensling

*F.eks. cashew- eller mandelmælk

**Jeg bruger en økologisk variant fra Sojade, kan købes i de fleste helsebutikker. 

Gær røres ud med salt, sukker og nøddemælk. Når gæren er opløst tilsættes rapsolie, kardemomme og sojayoghurt, og det hele røres godt sammen. Hvedemel tilsættes lidt efter lidt under omrøring, brug gerne en røremaskine. Tilsæt mel indtil dejen kan æltes med hænderne uden at klistre ved, ælt godt igennem i 5-10 minutter, eller et par minutter i røremaskinen.

Smør en stor ren skål med rapsolie og vend dejen deri. Dæk skålen til med et rent viskestykke og lad den hæve en times tid, et lunt sted.

Efter en times tid slås dejen ned og æltes igennem igen. Fordel lidt mel i hænderne, hvis det er nødvendigt. Del nu dejen op i 16 lige store stykker, rul dem til boller og læg dem tæt, men ikke helt op af hinanden, på en bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve tildækket i en halv time.

Pensl evt. hvederne, med loppefrøskaller og en knivspids gurkemeje blandet op med lidt vand, og bag nu bollerne ved 180 grader varmluft i ca. 13-15 minutter.

Hvederne serveres lune, evt. ristede med hjemmelavet marmelade eller smørespread.

3 thoughts

Kommenter

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s